Gepost op

De buxusmot maakt zijn opmars in Nederland

Het is je de afgelopen zomer vast wel opgevallen, er waren namelijk een hoop kaalgevreten buxussen in voortuinen te vinden. Veel mensen denken dat dit komt door de lange droge periodes waar we deze zomer vaak last van hebben gehad. Dit is echter niet het geval want de oorzaak is de buxusmot.

De buxusmot?

De afgelopen 3 jaar heeft de buxusmot een flinke opmars gemaakt in Nederland. Tot 2015 kwam de buxusmot vooral voor in Noord-Brabant en Limburg, maar tegenwoordig komen we de buxusmot in bijna heel Nederland tegen. Alleen de noordelijke provincies van Nederland hebben minder last van dit beestje.

De buxusmot begint zoals elke mot en vlinder als een rups. Deze rupsen nestelen zich in buxussen en ook in de zwarte moerbei. Jonge rupsen eten delen van bladeren, maar volwassen rupsen kunnen binnen korte tijd een volledige buxus doen ontbladeren. Voor tuinliefhebbers is deze rups dus een ware plaag.

Het bestrijden van de buxusrups

Aangezien we steeds meer last krijgen van de buxusmot, zijn veel mensen op zoek naar een manier van bestrijden. Er zijn een aantal producten op de markt die je kunt gebruiken. Een goede plek om eens te kijken is Millium.nl. Op deze website vind je veel informatie met betrekking tot het verdelgen van onkruid, ongedierte en parasieten.

Op Millium.nl zijn bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen en vallen te vinden die het probleem met de buxusmot moeten oplossen. Ook kun je natuurlijk proberen om de buxusmot handmatig uit de plant te halen. Dit scheelt natuurlijk in de portemonnee, maar je moet wel alle buxusmotten te pakken zien te krijgen. Als er zelfs maar een mot overblijft, wordt de buxus alsnog opgevreten.